Köket

Välkomna till Köket på Sjöstadsskolan!

Skolmaten på Sjöstadsskolan ska vara bra, nyttig och god. Vi lagar lunch till ca 1200 personer, frukost till 250 elever samt mellanmål till 350 elever varje dag. Köket lagar mat varje vardag, även när det är lov och fritidshemsverksamheten är igång.

Utbildningsnämnden i Stockholms stad har beslutat om riktlinjer för skolmaten som gäller alla stadens skolor. Skolan ska vara ett föredöme och bidra till att eleverna får sunda matvanor och samtidigt motverkar barnfetma. Lunchen vi erbjuder på Sjöstadsskolan innehåller därför alltid grönsaker, varmrätt, bröd samt lättmjölk eller kallt vatten. All mjölk, fil och yoghurt som serveras är sockerfri. All fisk vi serverar är KRAV eller MSC-märkt. Mellanmålet som serveras på eftermiddagen är självklart sockerfritt.

Vårt mål är att laga den mesta maten från grunden. Vi köper exempelvis aldrig färdigpanerad fisk, utan panerar rå fisk själva. Potatismoset görs på kokt potatis och inte pulver. Vi lagar dock inte allt från grunden, en del extra tidskrävande maträtter köper vi färdiga, t ex köttbullar och pannkakor. Vi köper också, ketchup, majonnäs, inlagda rödbetor, lingonsylt och buljonger färdigt.

Allergi och Specialkost

Det är viktigt att alla elever har möjlighet att äta skolmat i skolan. Tahira är specialkokerska hos oss. Hon har specialutbildning och är expert. Bara personal som har utbildning i specialkost, får laga allergi- och specialkost hos oss.

Den vegetariska maten får alla äta av och räknas inte som specialkost.

För att vi ska tillaga allergi- eller specialmat, behöver vi ett läkarintyg från behandlande läkare. Läkarintyget lämnas till skolsyster, som sedan informerar oss. Vi lagar endast specialkost av medicinska skäl. Om en elev är frånvarnade från skolan eller sjuk är det viktigt att köket får reda på det, så att vi inte lagar mat som sedan bara kastas bort. All allergi- och specialmat är unik och görs till varje elev som lämnat intyg.
Ring gärna direkt till skolan kök 08 508 425 16 om du vill meddela något, eller ställa en fråga.

Läs mer om resultatet av miljöförvaltningens livsmedelskontroll 2015, livsmedelskontroll 2016 och livsmedelskontroll 2017 på Sjöstadsskolan.

Peer Hasslund med köket

Matsedel